Szerszámok Webáruház blogja

SZERSZAMOK-WEBARUHAZ.hu

Hogyan fúrjak és vágjak plexit?

2012. június 10. - Profitools

A plexi törékeny, repedésre hajlamos. Sokszor kérdezik tőlem, fúrható-e, ha igen hogyan, vagy milyen fűrész kell a vágásához.

A plexi fúrása:

A plexi fúrásához használjunk hagyományos fémfúrót. A fafúró nem jó erre a célra.

Lényeg az, hogy a plexi átfúrásakor a plexi lapot jól rögzítsük le a munkalapra, mert a fúró hajlamos felrántani és ilyenkor szokott eltörni. A védőfóliát hagyjuk a plexi lemezen. Asztalos szorító segítségével rögzítsük a munkaasztalhoz. Kis előtolással és kis fordulatszámmal - úgy 1000-1500 ford/perc - fúrjunk. A fúrás vége felé vigyázzunk, hogy ne mozduljon el a fúró a fúrás síkjából és hogy ne rántsa fel a plexi lemezt. Főleg akkor kell jól lerögzíteni ha a plexi szélén fúrunk.

Plexi vágása:

A plexit vághatjuk körfűrésszel, dekopír fűrésszel és ha nincs más esetleg flexxel.

A körfűrész fűrészlapját jól kell megválasztanunk hogy alkalmas legyen a fűrész plexi vágására. Használjunk műanyaghoz való körfűrész tárcsát. Ha nincs jó az alumíniumra való fűrésztárcsa. Fa vágásához való fűrésztárcsát ne használjunk, mert a fogkiképzés miatt töri a plexi lemezt.

A dekopírlap jó megválasztása itt is fontos. Lehet kapni kimondottan plexihez való dekopírlapot. Ha nem találunk akkor használjunk köszörült (a hajtogatott nem jó!) lehetőleg kis fogazású fűrészlapot.

A sarokcsiszoló gépet végső esetben használhatjuk, de mindenképpen a legvékonyabb 1mm vastag vágótárcsával.

Csak az összes megmunkálás után (fúrás, vágás, élcsiszolás) vegyük le a védőfóliát.

 A plexit innen szerezhetjük be: >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://szerszamok-webaruhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr414576687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása